Om NFKA
Norsk forening for kontekstuell atferdsvitenskap
Norsk forening for kontekstuell atferdsvitenskap ble etablert i 2015 med overordnet hensikt å hjelpe mennesker til å leve meningsfulle liv i tråd med sine verdier.
Hva er kontekstuell atferdsvitenskap?
Hvordan vi ønsker å støtte fagfolk med interesse for kontekstuell atferdsvitenskap
Kontekstuell atferdsvitenskap refererer til et bredt område innen psykologi som tar sikte på å forstå og forklare atferd innenfor sin kontekst, og det inkluderer flere tilnærminger og terapiformer. En sentral ide bak kontekstuell atferdsvitenskap er at atferd og psykologiske fenomener ikke kan forstås isolert, men må ses i lys av de omgivende kontekstuelle faktorene. Blant annet finner en her metoder som Acceptance and comittment therapy (ACT), Dialektisk atferdsterapi (DBT), Medfølelsesfokusert terapi (CFT), Atferdsaktivering, og Funksjonsanalytisk psykoterapi (FAP). En finner også anvendelser innen forskning, utdanning og organisasjonsutvikling. Relasjonell rammeteori (RFT) som fokuserer på utviklingen av språk og kognisjon er en teoretisk retning innenfor kontekstuell atferdsvitenskap. Kontekstuell atferdsvitenskap er anvendelsen av det vitenskapsfilosofiske perspektivet funksjonell kontekstualisme.
Foreningens formål er primært å bidra til og redusere lidelse og fremme livskvalitet. Dette gjør vi først og fremst gjennom å skape arenaer for læring og trening innenfor ACT, samt bidra til tilgang på ressurser og faglige nettverk. Vi har i dette arbeidet god støtte fra samarbeidsforeninger som NAFO (Norsk atferdsanalytisk forening) og NFKT (Norsk forening for kognitiv terapi)
Styret i NFKA
Styret i NFKA er valgt etter demokratiske prinsipper. Styrets arbeid innebærer å utføre ledelsesfunksjoner og ta beslutninger som er i tråd med Norsk forening for kontekstuell atferdsterapi sitt formål og medlemmenes interesser.
Jeg er utdannet psykolog med spesialisering i klinisk voksenpsykologi. ACT fanget for alvor oppmerksomheten min i 2015, og har siden da vært et verdifullt verktøy for meg både personlig og på jobb. Ikke minst har jeg blitt inspirert av det filosofiske grunnlaget, menneskesynet, og den terapeutiske holdningen som ligger til grunn. I dag jobber jeg som organisasjonspsykolog. Jeg har vært i styret i NFKA siden 2021, og ønsker gjennom dette engasjementet å bidra til et stimulerende faglig nettverk innen kontekstuell atferdsvitenskap.
Jeg er utdannet psykolog ved NTNU, og jobber i dag på St. Olavs hospital som psykologspesialist. Interessen for ACT kom i studietiden da jeg jobbet som studentterapeut. Retningen har alltid resonnert hos meg, og jeg har hatt glede av ACT både i terapirommet, som leder og innen idrett. ACT la også grunnlag for spesialistoppgaven min. Høsten 2022 gjennomførte jeg digital seksukers trening med Russ Harris for faglig påfyll. Ønsket om faglig fellesskap gjorde at jeg kontaktet Eli Alperstein, en primus motor innen ACT i Norge. Jeg ble da raskt inkludert i miljøet, digital veiledningsgruppe og NFKA. Som styremedlem i NFKA ønsker jeg å bli med på å videreutvikle en organisasjon som jobber i tråd med mine verdier og mitt menneskesyn, til det beste for både terapeuter og pasienter.
Jeg er psykolog fra UiO i 1995, med spesialistutdanning i klinisk voksenpsykologi og klinisk nevropsykologi. Jeg har jobbet ca 25 år i rehabiliteringsfeltet med ulike tilstander innen fysikalsk-medisinsk- og nevrologisk rehabilitering, der ACT har blitt en sentral tilnærmingsmåte i behandlingen. Sammen med flere andre har jeg bidratt i norskoversettelsen av flerer ACT-måleverktøy. Jeg har vært med i styret i NFKA i flere perioder. I jobben som psykologspesialist i Kysthospitalet, Sykehuset i Vestfold, har jeg også engasjert meg i implementering av ACT som en tverrfaglig plattform i ulike rehabiliteringstilbud. Sammen med kolleger i det norske ACT-feltet har jeg bidratt i utvikling og utprøving av en tilpasset Portlandmodell for digital kollegaveiledning i ACT.
Jeg jobber som forsker i NORCE samt ACT-veileder og forsker ved smerteklinikken på Haukeland sykehus i Bergen. Forskningsinteressene mine er blant annet ungt utenforskap, sykefravær og nærhet til arbeidslivet og behandling av vedvarende smerte og stress. Jeg har tidligere jobbet ved Hysnes Helsefort og skrevet en doktorgradsavhandling om retur til arbeid for langtidssykemeldte. Jeg har vært styremedlem i NFKA siden 2022 og er også med å arrangerer den årlige ACT-konferansen i regi av NFKA.
Jeg har jobbet som seksjonsleder ved Hysnes Helsefort, der ACT var faglig plattform. Erfaringene derfra har vært enormt viktig for meg, både faglig og personlig. Det å leve i tråd med egne verdier og romme det vanskelige har vært særlig viktig med et barn med spesielle behov., og det har selvsagt overføringsverdi til terapirommet. I dag er jeg overlege ved psykiatrisk poliklinikk i Kristiansund, og ble med i styret høsten 2023 for å koble meg mer på ACT-miljøet igjen. I styret kan jeg bidra med konkrete og praktiske innspill og utradisjonell tenkning. Jeg håper også min erfaring som teambygger kan komme foreningen til nytte.
Jeg er utdannet vernepleier, cand. polit. med psykologi, dosent i atferdsanalyse og er en merittert foreleser. Atferdsanalyse har opptatt meg i 40 år, og i 2000 fanget kontekstuell atferdsvitenskap min interesse, først med FAP og siden ACT og MI. Jeg er opptatt av den kontekstuelle atferdsvitenskapens filosofiske røtter, begrepsbruk, men også teknikkene. En av mine kjepphester er at funksjonelle analyser må være en del av praksisen – ellers er det meningsløst å snakke om kontekstuell atferdsvitenskap. Jeg har videreutdanning i ACT og er mindfulnessinstruktør.
Jeg er utdannet fysioterapeut og har videreutdanning i langvarig smerte. Interessen for ACT fikk jeg i jobben ved Smertesenteret på St. Olavs hospital fra 2012, og ved Hysnes helsefort i 2015. I nåværende jobb ved Rehabiliteringsklinikken på St. Olavs hospital jobber jeg med utredning og håndtering av langvarige rygg- og nakkesmerter. De siste årene har jeg tatt en mastergrad i folkehelse, og skrevet masteroppgave om søvnvansker. Er med i arrangementskomiteen for årets ACT-konferanse i regi av NFKA.